Любими притчи

cropped-35755790_10156484738076719_7075395064616189952_n

Hi guys 🙂

Започвам малко по малко да записвам любимите ми притчи (гатанки, коани и прочие… от различни книги и източници) тук, защото ми се иска да ги събера на едно място. Вероятно ще бъдат като отделни постове, но ще имат един и същ етикет – например, притчи или нещо подобно, не знам още 🙂 Ето я и първата: 

 

img_20190508_112323_894

Огледалото

Преди много, много години един цар построил прекрасен дворец. В него имало милиони огледала. Абсолютно всички стени, подове и тавани на двореца били покрити с огледала.

Веднъж в двореца влязло едно куче. Огледало се и видяло около себе си стотици кучета. Като всяко разумно куче, то се озъбило, за да се защити от тези, които го обкръжавали. В отговор всички те се озъбили. Кучето заръмжало, другите кучета веднага отвърнали със същото.

Сега кучето било убедено, че животът му е в опасност и започнало да лае. Напрегнало всичките си сили и залаяло особено отчаяно. Но в същия миг хилядите кучета също залаяли. И колкото повече лаело то, толкова по-силно му отвръщали те.

На сутринта открили нещастното куче мъртво. А в двореца нямало никого, само милиони огледала. Никой не се бил с кучето, нямало и кой да се бие, но то видяло себе си в огледалата и се изплашило. Когато влязло в битка, отраженията в огледалата направили същото. Кучето умряло в битката с милионите си отражения, които го заобикаляли.

Ако вътре във вас няма никакви препятствия, не може да има никакви препятствия и навън, нищо не може да застане на пътя ви. Такъв е законът.

Светът е само едно отражение, едно огромно огледало.

 

Едно мнение за “Любими притчи

  1. Понякога когато реша да чета притчи и сядам и първото нещо, което поглеждам е да видя, кой е написал книгата. И ако е някой известен си казвам, „ахаа тоя трябва да е прав“, когато чета притчите на някой не толкова „велик“ човек ме дразни идеята, че може би е прав. Страх ме е , че правотата на някой който не познаваш и не знаеш дали живееш градивно или не може да заличи правотата на нечия пророческа притча, която ме е спасила от дадено състояние. . Дори ми напомни за един мой учител, който разправяше притчи много дълго време, но в един момент изкочиха очернящи го неща, (които бяха истина или поне в реалистичен план) и той спря с притчите. Но аз въпреки това от време на време ги гледам и си мисля, че какъвто и живот да има някой, тая притча е отъд него. Може би в тоя момент от живота му е бил прав. И може и на теб да ти помогне точно в тоя момент. Имах един подобен сън днес така, че дори да ми е трудно ще призная, че да съм куче ми е навик…

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s