Мечът без меч

 

IMG_20190401_173048.jpg

Стоейки в доджьото на суигецу,

разсичащ цветята на пустотата.

 

Мечът без меч

Животът и делото на Ямаока Тешю

~ Джон Стивънс

 

Да пиша ревюта на книги не е „моето нещо“. Но да ви представя цитати от любимите ми книги е нещо, което мога да правя с удоволствие. Така всеки ще прецени сам за себе си, дали това е една от неговите/ нейните книги или не. В „Мечът без меч“ открих толкова много за себе си, колкото няма да мога, а и не би имало смисъл, да опиша. Тук ще намерите някои от любимите ми цитати в тази необикновена книга за един обикновен-необикновен човек – Ямаока Тешю. Най-красиви и невероятни са кратките истории, с които е изпъстрен живота му.  Отделила съм едва някои от тях, заедно с негови мисли, стихове, съчинения.

 

Както много от нас днес, заради задълженията си Тешю нямал време да се занимава с религия и изкуство. Той не успявал да се „измъкне“ от многобройните си задължения, но това съвсем не му попречило: обществената дейност, семейният живот и великото просветление не били несъвместими.

 

Ако противникът ти те плаши или обърква, това означава, че ти липсва истинска проницателност. Разбери коана: отначало не едно нещо съществува (хонрай муичибуцу) и нищо няма да ти попречи.

 

img_20190803_162848

 

Когато два бляскави меча се срещнат,

няма място за бягство;

придвижвай се спокойно като лотос,

разцъфнал в средата на разгарящ се огън,

и силно пронижи Небесата!

 

Това е четвъртата степен, взаимно обединяване. Истинският майстор се движи без колебание сред объркването и хаоса на сетивния свят и избягва всякаква двойственост.

 

… Както росата отразява света в кристална чистота, …

 

… Не е нищо необикновено. Ако умът ти е опразнен, той отразява „изкривяванията“ и „сенките“ в ума на другия. В боя с меч опразненият ум ни позволява да видим къде точно да ударим. Във всекидневния живот това ни прави способни да виждаме в сърцата на другите.

 

В друг случай, без знанието на Тешю и по причини, известни само на него, Мацуока отишъл да убие министъра Ивакура Тономи. Ивакура разубедил Мацуока, като му изнесъл прочувствена реч за обществената отговорност. Напълно в свой стил, Мацуока изтълкувал погрешно забележките на Ивакура и решил да се принесе в жертва на нацията. С учудваща несръчност за експерт в бойното изкуство с меч Мацуока прерязал гърлото си така, че останал в съзнание, докато извикат Тешю.

Веднага щом Тешю влязъл в стаята, Мацуока заявил внушително:

– Днес аз се принасям в жертва за благото на нацията.

– Идиот такъв! – избухнал Тешю. – Какво ще прави нацията с боклук като теб? Тръгвам си веднага!

Мацуока се възстановил от злополучния си опит за саможертва, но миналото му не го оставило. …

 

Сред колоритните бойци, които посещавали Тешю, бил и „Асаемон Палача“ и „Ужасът на Едо“…. Тешю го запитал:

– Виждал си много хора в предсмъртните им часове. Забелязал ли си нещо необичайно?

– Само веднъж – отговорил Асаемон. – Трябваше да екзекутирам разбойника Незуми Козо (японския Робин Худ) и неговата любима – куртизанката Ханачьо. Ханачьо беше първа. Тя не искаше да си сложи превръзка на очите и очакваше удара на острието много хладнокръвно. Когато вдигнах меча си, за да изпълня присъдата, ръцете ми се смразиха. Сниших острието и опитах пак. За първи път не можех да се реша след толкова много опити. Накрая си поех въздух дълбоко и се реших да отрежа главата на Ханачьо. Този път я покосих. Незуми Козо беше следващият. Той също непоколебимо крачеше към мястото за екзекуция и отказа да си сложи превръзка на очите. Той ми каза: „Моля те, направи го незабавно“. Отново ми беше много трудно да преодолея превъзхождащата ме духовна сила на обречения затворник, успявайки едва на третия път.

– Разбирам – размишлявал Тешю. – Били са невинни, с чиста съвест. Такава смърт е достойна за най-благородния самурай.

 

– Трудно е да убиеш някого, нали?

– Не, изобщо не е – отбелязал Тешю. – Трудно е само ако искаш и ти да останеш жив.

 

 

img_20190817_173051

 

 

Идеална, когато всичко е ясно,

идеална, когато е облачна,

на планината Фуджи

истинската форма

никога не се променя.

 

dav

 

Той не се нуждае от слава, богатство, висок ранг, дори от самия живот. Как се работи с такъв човек?

 

„Дзеншьо“ означава „живей пълноценно“, с всички сили в настоящия момент. Означава също и „умри пълноценно“, без да съжаляваш за нищо.

 

img_20190803_180533

 

… когато дзен се опитва да надделява над други учения или да се състезава с други секти, истинската му същност се губи.

 

Дори ако само един човек влезе в правия път, ще бъда доволен.

 

Чувал ли си поговорката: „Без ездач на седлото няма кон под него?“ Това е тайната на всяко изкуство – да се слееш в едно с уменията. …

 

„Във Вселената времето не се отброява.

Има само един човек на земята и небето.“

 

Реши коана „Достигни до Пътя без трудности“ и ще те приема за мой ученик.

 

Щом мухите се оттеглят, нападат комарите.

Не пропускай юнската разпродажба!

 

Колкото и голямо да е просветлението, то не може да промени природата на нещата; нашето възприятие, не самият свят, трябва да се трансформира.

 

… калиграфията предава линията на сърцето.

 

„Съберете небето и земята във вашата четка и никога няма да се изморите“

 

img_20190818_153041

 

 

Чистият тон

на камбаната на храма

повдига облаците на илюзията

за тези, които

ясно го чуват.

 

Когато един калиграф пише „безсъзнателно“ в тук и сега, чертите на четката са вибриращи; ако е объркан или пълен със заблуди, линиите ще бъдат мъртви, без значение колко добре са изписани.

 

Бледите хризантеми са в полята,

за да бъдат забелязани от всеки,

но никой не идва,

и тяхното чудесно ухание изчезва.

 

– Кой дърводелец смяташ, че е по-добър: този, който може да работи с набор инструменти, или този, който може да свърши работата с каквото има подръка?

 

… и все пак няма и следа от инертност или автоматизъм дори при най-бързо направените работи.

 

Когато бях млад, аз научих, че тайната на майсторството с меч е да държиш умът си бистър и ведър, като светло огледало (мейкю шисуи)…

 

img_20190817_175320

 

Седни и забрави за всичко.

 

„Нещото трябва да действа като нищо, нищото трябва да действа като нещо. Разбий двата края и изхвърли средата!“

 

„Дори ако си твърде зает с всекидневна работа, за да вземеш четката, въпреки това може да подобряваш калиграфията си чрез усъвършенстване на ума си. В никакъв случай не трябва да пренебрегваш задълженията си да се упражняваш с четката. Всяка работа, която е добре свършена, ще подобри калиграфията ти, укрепвайки твоя дух. Никой древен мъдрец не е вярвал, че практиката на калиграфията е била ограничена до действителното време, в което някой е достатъчно свободен, за да пише.“

 

„Отвъд съзнанието няма меч“.

 

dav

 

Ако „аз“ съществува, значи съществува и противник; ако „аз“ не съществува, не съществува и противник. Ако сме просветлени от истината за този принцип, умение/не умение, сила/ слабост, дете/ възрастен и т.н. вече не се възприемат като две отделни същности. Това е: „Прелестни снежинки, падащи една по една никъде другаде“, едно невероятно място.

 

 

Съществува следното учение: „Жаждата за победа води до поражение; безразличието към загубите води до победа“.

 

„Всички неща се връщат в Едно“

 

dav

 

Липсата на спокойствие в нечие сърце кара възбудата да се надигне от всички посоки,…

 

Истинското постижение трябва да бъде осъществено в света на съзнанието.

 

Лотосът остава по-кръгъл от най-кръглото огледало; шиповете на водния кестен са по-остри от най-острия свредел. 

Кръглите листа символизират непоколебимият ум, който реагира свободно при всякакви обстоятелства; шиповете на водния кестен се асоциират с острия ум, който реагира в точно определения момент.

Острият ум възниква от кръглия ум; това е така, защото и двете, кръглостта и остротата, се съдържат в съзнанието, което е никъде.

 

Да се съсредоточиш в относителната сила или слабост на противника, означав да загубиш състоянието на „не-враг“… … нищо не съществува извън съзнанието… …. Извън съзнанието не съществува меч, това е „без меч“. „Без меч“ означава „му-ум“; „му-ум“ означава „съзнание, което е никъде“. Ако съзнанието спре, появява се противникът, ако съзнанието остане флуидно, не съществува враг. Това е същността на поговорката на Менций: „Всемирната ки изпълва всеки сантиметър от небето и земята“, с други думи „без враг“.

 

img_20190818_152429

 

Надпис на картина на един безсмъртен даоист:

 

Лети из небесата надалеч

от глупостта на света

на гърба на жерава:

занимание за хиляди години,

радващо всяка минута!

 

Малко

 

За няколко години

остави близостта

да узрее естествено.

Броят на приятелите ще бъде малък,

но качеството ще бъде много голямо.

 

Магазин за цигари

 

Тютюневите листа,

така красиво нарязани,

такъв приятен цвят

и миризма;

едно добро дръпване, въпреки това,

и всичко, което остава, е пепел.

 

 


 

 

img_20190724_210616

„Къде си сега? Изкачи скъпоценната планина и не се връщай с празни ръце.“

10 мнения за “Мечът без меч

  1. Да, мои са, не би трябвало да има други рисунки тук освен моите, иначе задължително ще посоча автора им. Изключвам клиповете, разбира се, те не са мои 🙂 ти си по тая част 🙂
   А иначе, бързо ще го изчетеш това тук, но ако си намериш нещо твое измежду тези цитати, по-добре си вземи книгата, има много, много повече в нея, отколкото се предполага, когато я погледне човек. Не мога да я препиша цялата 🙂 А историите вътре са просто … или поне на мен много ми харесват 🙂

   Харесвам

  2. Това е една наистина малка част, а и „кръвопролитията“ тук ги спестих 😉 като как да удариш, къде да удариш, да посечеш и т.н. Знам, че ще изгубя мъжката част, но това си е все пак моят поглед и мъничък откъс от книгата 🙂 Ти със сигурност ще видиш и ще „извадиш“ други неща, свързани с боя с меч и техниките, не само менталната част.

   Харесвам

   1. Днеска намерих едно смачкано стъпкано късметче на улицата. Обикновено се навеждам да ги взема, ама тоя път го подминах. След 5 секунди се спрях и се върнах и знаеш ли какво ми се падна. хаха лелелеле ЛЕЛЕЛЕЛЕЛЛЕ.

    Liked by 1 person

   2. еми какво очакваш от нереалистични късметчета. Нова книга хахахах тва да не ти е баница с късмети ве хахахахахахаха. Хващам се на бас, че това късметче ти си го измислила.

    Liked by 1 person

 1. Определено ще си я купя, след като свърша петте, които съм подготвила сега. До сега винаги съм избягвала подобен тип книги, защото не съм се чувствала подготвена ментално за такова изживяване. Но с годините и вкусът ми се променя и търся все по-смислена и дълбока литература покрай типичната за мен 🙂
  А относно картините ти, страхотни са, продължавай все така 🙂

  Liked by 2 people

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s